Origanum Vulgaris "Hirtum" (81% carvacrol, 3,7% thymol)
Η άγρια ρίγανη είναι πλούσια σε έναν μακρύ κατάλογο ανόργανων συστατικών, ασβέστιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, κάλιο, χαλκό, βόριο, μαγγάνιο και βιταμίνες C και Α.
Η ελληνική ρίγανη είναι παγκοσμίως γνωστή ως GREEK OREGANO και φημισμένη για τις αξιοθαύμαστες ιδιότητές της ενώ φύεται μόνο στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αιθέριο έλαιο ικανό να αντιμετωπίσει ένα ευρύ φάσμα από μικρόβια, μύκητες, βακτήρια και ιούς πάσης φύσεως.
Κατάλληλο για όλες τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δημιουργούνται προβλήματα υγείας που απορρέουν από όλους τους παραπάνω μικροοργανισμούς όπως, ιώσεις παντός τύπου, εποχιακές και ειδικές γρίπες, ηπατίτιδες, εγκεφαλίτιδες, ωτίτιδες, δερματίτιδες, εκζέματα, ψωριάσεις, αρθρίτιδες, οστεοαρθρίτιδες, ρευματισμούς, αλλεργίες, άσθμα, πνευμονίες, ιγμορίτιδες κλπ.
Επίσης για διάρροια, εντερικά και πεπτικά προβλήματα, κολίτιδες, τυμπανισμό.
Εργαστηριακές δοκιμές έχουν δείξει ότι πρόκειται για ένα φυσικό και πολύ ισχυρό αντιβιοτικό (σε πολλές περιπτώσεις καλύτερο από τα χημικά αντιβιοτικά) ενώ δεν έχει καμία από τις παρενέργειες αυτών. Εξοντώνει άμεσα τα μικρόβια χωρίς αυτά να γίνονται ανθεκτικά στην χρήση του ριγανέλαιου κάτι που συμβαίνει σχεδόν πάντα με τα χημικά αντιβιοτικά.
Θωρακίστε τον οργανισμό σας έναντι του κρυολογήματος και της γρίπης ακόμη και του ιού Η1Ν1 πίνοντας μία σταγόνα ριγανέλαιο αραιωμένο σε ένα ποτήρι νερό.
Έρευνες δείχνουν ότι έχει αποτελεσματική δράση και στην μείωση του ζακχάρου, ενώ σε άλλη πρόσφατη έρευνα του ΑΠΘ το ριγανέλαιο έδειξε πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνων του ορού του αίματος.
Αντιμετωπίστε ελαφρά εγκαύματα και ανακουφιστείτε από τον πόνο αναμιγνύοντας μία σταγόνα ριγανέλαιου σε μία κουταλιά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Κατάλληλο επίσης για ψωρίαση, μυκητίαση και δερματοπάθειες (2-3 σταγόνες σε μία κουταλιά λάδι). Εάν έχετε αλλεργία σε τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, κάνοντας έγκαιρη τοπική εφαρμογή με ριγανέλαιο θα έχετε άμεσα και σωστικά αποτελέσματα.
Κάντε εισπνοές από το μπουκαλάκι του ριγανέλαιου για να αντιμετωπίσετε πνευμονικά και αναπνευστικά προβλήματα. Μπορείτε επίσης να βάλετε σε ένα μαντηλάκι μία σταγόνα ριγανέλαιο και να το τοποθετήσετε κάτω από το μαξιλάρι σας.
Ασφαλής χρήση
Το ριγανέλαιο είναι πόσιμο αιθέριο έλαιο (GRAS) και η δοσολογία του είναι μία σταγόνα σε λίγο νερό, η σε ένα φλυτζάνι τσάι, χυμό, η γάλα, ή για ακόμη πιο εύκολη λήψη μια σταγόνα ριγανέλαιου σε μια κουταλιά του γλυκού ελαιόλαδο, 2-3 φορές την ημέρα.
Για μακροχρόνια χρήση του ελαίου συνίσταται η λήψη εναλλάξ ανά διαστήματα 15 ημερών με μία εβδομάδα παύση.
Πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι η παρουσία των φαινολών στο αιθέριο έλαιο της ρίγανης έχουν πρωτεύοντα ρόλο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Απο τις φαινόλες, η καρβακρόλη (carvacrol) και η θυμόλη (thymol) είναι αυτές που του προσδίδουν τις αντιοξειδωτικές, αντισηπτικές, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Όμως είναι σημαντικό η αναλογία τους να βρίσκεται σε σωστό επίπεδο, δηλαδή υψηλή περιεκτικότητα σε καρβακρόλη και χαμηλή σε θυμόλη η οποία σε μεγάλες δόσεις είναι τοξική. Εδώ να ενημερώσουμε ότι κυκλοφορούν στην αγορά εισαγώμενα αιθέρια έλαια ρίγανης (κυρίως απο Κίνα) που έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε θυμόλη και μάλιστα συνθετική, κάτι που είναι πολύ επικίνδυνο. Επίσης αιθέρια έλαια ρίγανης από την Ισπανία, το Μαρόκο, την Ιταλία και την Αλβανία παρουσιάζουν παραλλαγές του 22,4% συνολικά σε καρβακρόλη και θυμόλη στο Αλβανικό ριγανέλαιο, έως 66,5% στο Ισπανικό την στιγμή που σύμφωνα με μελέτες το ριγανέλαιο πρέπει να περιέχει ένα ποσοστό άνω του 50% σε φαινόλες.
Για αγορά κάντε κλικ εδώ: Αγορά
ΡΙΓΑΝΗ : Η ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΗ ΠΑΝΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
Αρχικά της δίνεται η βοτανική ονομασία Origanum heracleoticum.
“Ορίγανος Ηρακλεωτική, οι δε κονίλην καλούσι” μας λέει ο Διοσκουρίδης.
Αργότερα ονομάζεται Origanum vulgare hirtum και είναι η αληθινή Ελληνική ρίγανη με γεύση τόσο έντονη που μουδιάζει η άκρη της γλώσσας όταν είναι φρέσκια. Τα άνθη της Ελληνικής ρίγανης είναι λευκά. Στο σύγχρονο κόσμο μας θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε να ξαναθυμηθούμε, να ξαναγνωρίσουμε κάποια πράγματα, να ξαναθυμηθούμε αρχαίες θεραπείες οι οποίες στις μέρες μας επιβεβαιώνονται, να επαναπροσδιορίσουμε τις απόψεις μας για πολλά βότανα και τροφές.
Να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο ζωής μας σε σχέση με την διατροφή μας και τις παθήσεις, να αναρωτηθούμε γιατί ο μεγάλος γιατρός ο Ιπποκράτης και οι γιατροί που ακολούθησαν τις διδαχές του θεωρούσαν ότι “το καλύτερο φάρμακο είναι κανένα φάρμακο” και γιατί χρησιμοποιούσαν κυρίως φυτικά φάρμακα, γιατί οι γιατροί στις περιγραφές του Ομήρου για την αντιμετώπιση των διάφορων παθήσεων χρησιμοποιούσαν σαν φάρμακα ότι τους προσέφερε η φύση.
Να αναρωτηθούμε γιατί ο Ασκληπιός υποδείκνυε τα βότανα σε ένα πλήθος παθήσεων, να αναρωτηθούμε πως είναι δυνατόν να γνώριζαν όλα αυτά τα λαμπρά πνεύματα τα μυστικά της πιο λαμπρής ομορφιάς και υγείας προτείνοντας για κάθε πάθηση και πρόβλημα την άριστη δυνατή λύση, πως γνώριζαν τα μυστικά της υγείας και της ομορφιάς που βρίσκονται καλά κρυμμένο μέσα στα βότανα;
Ορίγανον το κοινόν - Origanum vulgare
Είναι η ρίγανη και το βασίλειο αυτής η Μεσόγειος και η κυρίως η Ελλάδα. Περίπου το 75% των ειδών της βρίσκονται στην ανατολική περιοχή της μεσογείου και ελάχιστα στη δυτική, το όνομα της προέρχεται από τις λέξεις «όρος» και «γάνος» γάνος – η λαμπρότητα, το φυτό που λαμπρύνει το βουνό.
Θάμνος κοντός και φρυγανώδης με κορμό ξυλώδη χωρίς ελαστικότητα, τα κλαδιά του λεπτά σχηματίζουν ανθοφόρα κεφάλια στις άκρες, τα φύλλα έχουν σχήμα αυγοειδές, είναι χνουδωτά και σταχτόχρωμα. Αν τα τρίψουμε αναδύουν ευχάριστη αρωματική οσμή, τα άνθη λευκά αλλά και ρόδινα προς μενεξεδί με εξαίσιο άρωμα.
Αυτό το πολυετές αρωματικό χόρτο το ευρύτατα διαδεδομένο σε όλους τους ξερότοπους της Ελλάδας, αυτοφυές, στα πιο άνυδρα και ανεμοδαρμένα βουνά και νησιά της χώρας μας, από την Κρήτη, στη Μακεδονία, στην Πελοπόννησο εκεί ψηλά στον Ταύγετο και στον Πάρνωνα, στα περισσότερα νησιά μας.
Το μόνο που δεν αρέσει στο σκληραγογημένο αυτό φυτό είναι οι αμμουδερές παραλίες και οι βάλτοι, ποτέ μα ποτέ δεν θα τη βρούμε σε αυτές τις περιοχές, θα τη συναντήσουμε όμως σε μέρη άγονα και άνυδρα και ενώ αγαπάει υπερβολικά τον ήλιο θα τη βρούμε να αντέχει και σε θερμοκρασίες χαμηλές ακόμα και σε μείον 25 βαθμούς.
Άγρια Ελληνική ρίγανη γνωστή εδώ και χιλιάδες χιλιάδες χρόνια, η καλύτερη στον κόσμο.
Στην Αρχαία Ελλάδα τη συναντάμε να είναι σύμβολο χαράς και ευτυχίας καθώς τα γαμήλια στεφάνια συνήθιζαν να περιέχουν και κλαδιά ρίγανης αλλά και σαν καρύκευμα στην μαγειρική και σαν ένα από τα βασικότερα και ισχυρότερα ιάματα.
Σήμερα κατόπιν πάρα-πάρα πολλών ερευνών από διάφορα πανεπιστήμια έχει αποδειχθεί ότι:
ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, πνευμονία, βρογχικά, γρίπη, κρυώματα, βήχας, τροφικές δηλητηριάσεις και πολλά άλλα όλα δειλιάζουν μπροστά στην ρίγανη των βουνών μας, στη ρίγανη της Ελληνικής γης.
Έχει αποδειχθεί σε εργαστηριακές δοκιμές ότι τα “μικρόβια” που προκαλούν κοινές ασθένειες δε αντέχουν στο πέρασμά της, ακόμα και ανθεκτικά στα αντιβιοτικά στελέχη μεταλλαγμένων βακτηρίων δεν έχουν καμία άμυνα απέναντι στη ρίγανη.
Οι ιδιότητες της πολλές:
αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, θεραπευτικές, επουλωτικές, τονωτικές, χωνευτικές, εφιδρωτικές, αντιβηχικές, αντιδιαρροϊκές, αντισηπτικές, αντιφυσητικές, εμμηναγωγές, αντιαιμορραγικές, διουρητικές, αναλγητικές, αντι-καρκινογόνες, αντιμυκητιασικές, αντιβακτηριακές, αντιρευματικές, αντιπαρασιτικές, αποχρεμπτικές, ισχυρές αντιϊικές, αντι-αθηροσκληρωτικές, διευκολύνει την πέψη και ανοίγει την όρεξη, διεγερτική της μήτρας για αυτό δεν χορηγείτε ποτέ σε εγκύους.
Τι είναι αυτό που τις δίνει όλες αυτές τις θαυμαστές ιδιότητες; Τι είναι αυτό που κάνει τη ρίγανη να είναι ένα τόσο σημαντικό βότανο; Ποια είναι τα συστατικά με τόσο μεγάλη βιολογική δράση; Το αιθέριο έλαιό της.
Το αιθέριο έλαιό της με το πλήθος των σπουδαίων ουσιών που περιέχει, η ξερή ρίγανη περιέχει 3 έως 5% αιθέριο έλαιο σε μερικές δε περιοχές μπορεί να φτάσει και να περάσει το 7% και αυτό συμβαίνει μόνο σε περιοχές της Ελλάδας.
Οι εξαιρετικά μεγάλες αυτές τιμές βρέθηκαν στην Κρήτη, στην Αμοργό, στο Γύθειο και στη χερσόνησο του Αθου.Τέτοιες υψηλές τιμές δεν έχουν βρεθεί σε κανένα άλλο είδος ρίγανης. Το αιθέριο έλαιο λοιπόν της ρίγανης περιέχει δύο κύριες ουσίες στις οποίες αποδίδονται οι βιολογικές ισχυρές της δράσεις και αυτές είναι η καρβακρόλη 5-isopropyl-o-cresol, 5-isopropyl-2-methylphenol – C10H13OH καιη θυμόλη (6-isopropyl-m-cresol – C10H14O)αυτές οι δυο φαινολικές ενώσεις δρουν με συνέργεια δηλ συνδιαστικά επιπλέον σε μικρότερες ποσότητες ανιχνεύονται και οι παρακάτω ουσίες:
α-pinene
linalyl acetate
camphene
methylcarvacrol
β-bisabolene
6-methyl-3-heptanol
p-cimene
calemene
p-cimene-8-ol
β-caryophyllene
myrcene
cineole
phellandrene
cis-dihydrocarvone
β-pinene
cis-sabinene hydrate
sabinene
cymene
spartholerol
decane
γ-terpinene
germacrene D
terpinen-4-ol
carvacrol acetate
terpinolene
hexanal
limonene
trans-dihydrocarvone
linalool
undecane
Στη ρίγανή μας βρίσκουμε επίσης:
σίδηρο και μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Η ρίγανη είναι ένα από τα βότανα με το μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. (565 mg %) στη ρίγανη εντοπίζουμε και ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός παρ όλες τις διαφορές που παρατηρούμε λόγω εποχικής και λόγω γεωγραφικής θέσης στη σύσταση της, το άθροισμα των συστατικών της – catvacrol + thymol + p-cymene + y-terpinene – παραμένει πάντα σταθερό.
Αυτό το αξιοθαύμαστο γεγονός προσδίδει στη ρίγανη- Origanum vulgare ssp. hirtum -μια αξιοθαύμαστη σταθερότητα ας δούμε τώρα πως και που χρησιμοποιούμε την ρίγανη εσωτερικά:
με τη μορφή εγχυμάτων για την υπέρταση και την αρτηριοσκλήρυνση
με τη μορφή εγχυμάτων για την ατονία των εντέρων
με τη μορφή εγχυμάτων για την όρεξη και για να διευκολύνουμε την πέψη
με τη μορφή εγχυμάτων σαν ηρεμιστικό για το νευρικό σύστημα
με τη μορφή εγχυμάτων για τις γυναικολογικές ασθένειες π.χ σαν εμμηναγωγό στα επώδυνα έμμηνα ή στην εμμηνόπαυση
για την οξεία και χρόνια βρογχίτιδα σαν αποχρεμπτικό για το βήχα
για την βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος
για την πνευμονία
για την δύσπνοια και τη φυματίωση των πνευμόνων
για την γρίπη
για το κρυολόγημα
για το βήχα
για τον πονόλαιμο-λόγω των θεραπευτικών και επουλωτικών ιδιοτήτων της χρησιμοποιούμε τη ρίγανη με τη μορφή γαργάρας για τις φλεγμονές και τα έλκη της κοιλότητας του στόματος και των αμυγδαλών
για την ιγμορίτιδα
για την ακμή
για το έκζεμα
για τις αλλεργίες
για το άσθμα
για τον έρπη
για την ψωρίαση
για την αρθρίτιδα
για τις αυτοάνοσες διαταραχές
για την κακή αναπνοή
για τις λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης
για τις λοιμώξεις από Candida
για την κολίτιδα
για την νόσο του Crohn
για τον δάγκειο πυρετό
για την ωταλγία
για την κόπωση
για την τροφική δηλητηρίαση
για την γαστρίτιδα
για την ευεργετική (σπασμολυτική, αντιδιαρροϊκή) δράση της στις ασθένειες των εντέρων και σε περιπτώσεις που συνοδεύονται με δυσκοιλιότητα και τυμπανισμό
για τους σπαστικούς πόνους στο στομάχι και έντερα, στις ασθένειες των εντέρων και των χοληφόρων οδών
για την δυσπεψία
για την σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου
για την λοίμωξη των νεφρών
για την διαταραχές του προστάτη
για την λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
Με τα πρώτα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης δεν ξεχνάμε να τοποθετούμε μερικές σταγόνες ριγανέλαιο σε ένα χαρτομάντιλο ή σε λίγο βαμβάκι το οποίο βάζουμε δίπλα στο μαξιλάρι μας για να βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της μύτης. Χρησιμοποιούμε τη ρίγανη εξωτερικά με μορφή εμπλάστρων ή με πλυσίματα ή με την μορφή λαδιού για:
ακμή
κοψίματα
μώλωπες
φλεβίτιδα
αρθρίτιδα
εγκαύματα
πόνος στους μυς και στους τένοντες
πόνος στην πλάτη
κεφαλαλγίες
πονόδοντος
προβλήματα των ούλων
έκζεμα
ψωρίαση
το γνωστό μας πόδι του αθλητή
μυρμηγκιές
τσιμπήματα εντόμων
έρπης
πιτυρίδα
σμηγματόρροια
πληγές του δέρματος
Μπορούμε να πλύνουμε με έγχυμα ρίγανης
πληγές
έκζεμα
περιοχές με φαγούρα
καλόγερους και
πυώδη σπυριά
Το ριγανέλαιο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο δέρμα με πολύ προσοχή και πάντα διαλυμένο σε ελαιόλαδο η όποιο άλλο έλαιο βάσης θέλουμε σε μιά αναλογία ένα ( 1 ) προς πέντε ( 5 ) όταν πρόκειται για μεγάλες περιοχές ή για περιοχές του δέρματος με πληγές.
Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ρίγανης είναι οι ισχυρότατες αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει έτσι όταν προστίθεται σε τρόφιμα τα προστατεύει από την οξείδωση και τον οργανισμό τον δικό μας από τις νιτροζαμίνες οι οποίες είναι καρκινογόνες ουσίες και για άλλη μιά φορά βλέπουμε πόσο δίκιο είχαν οι παλιές μαγείρισσες που ειδικά το κρέας που επρόκειτο να ψήσουν το μαρινάριζαν με ρίγανη και δεντρολίβανο. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ρίγανης, του δεντρολίβανου, του δυόσμου, του φασκόμηλου βοτάνων τα οποία συνήθως χρησιμοποιούμε για να μαρινάρουμε τα κρέατα, αποδίδονται στα φλαβονοειδήμελέτες που έχουν γίνει έχουν διαπιστώσει ότι:
η προσθήκη ρίγανης στο ελαιόλαδο ενισχύει την ήδη ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση
“Οι δύο βασικές ουσίες που δίνουν στη ρίγανη τις αντισηπτικές της ιδιότητες είναι η καρβακρόλη και η θυμόλη.
Γι’ αυτό και το ριγανέλαιο είναι καλό ακόμη και για τους μύκητες των νυχιών. Υπάρχει όμως κάτι πολύ πιο σοβαρό σχετικά με τη ρίγανη, πέρα από τις γνωστές της καλές ιδιότητες σε ό,τι έχει σχέση με τα αναπνευστικά προβλήματα και τις διάρροιες. Το αναπτύσσει στο βιβλίο του «Η Χημεία στο πιάτο» και ο ομότιμος καθηγητής της Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης Αναστάσιος Βάρβογλης.
Ξεκινώντας από το καφεϊκό οξύ, που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, γίνεται η παρατήρηση ότι, αν και το όνομά του τείνει να μας παρασύρει να πιστέψουμε το αντίθετο, δεν υπάρχει μόνο στον καφέ αλλά και σε άλλα τρόφιμα. Σε αχλάδια, ελιές, σταφύλια, θυμάρι, βασιλικό και στη ρίγανη.
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Ειδικά η ρίγανη περιέχει ένα παράγωγό του, το ροσμαρινικό οξύ, με ισχυρότατο αντιοξειδωτικό χαρακτήρα. Σε ένα από τα πειράματα διαπιστώθηκε ότι καταστέλλει την παραγωγή από τον μύκητα Aspergillus Flavus των καρκινογόνων μεταβολιτών του, των αφλατοξινών, σε ποσοστό 95%.
Σήμερα θεωρείται από τις πλέον αξιόλογες αντικαρκινικές ουσίες που απαντούν στις τροφές, με ισχυρή παρεμπόδιση της ηπατικής μετάστασης». Οπως μου είχε πει κάποτε μια φαρμακοποιός, η ρίγανη είναι εξαιρετικό φάρμακο αλλά δυστυχώς είναι και πολύ φθηνή για να ενδιαφέρει τις φαρμακευτικές εταιρείες”. Πριν δούμε πως συλλέγουμε το θαυμάσιο αυτό βότανο μία παράκληση -που και άλλες φορές έχω κάνει-προς όλους όσους μαζεύουν ρίγανη και γενικώς βότανα ας μαζεύουμε μόνο όσο βότανο χρειαζόμαστε -δύο το πολύ τρία ματσάκια- μας φτάνει για όλο το χρόνο και ποτέ μα ποτέ δεν ξεριζώνουμε τα φυτά, είναι ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε τόσο στα βότανα όσο και σε μας τους ίδιους.
Τα φυτά αυτά είναι αυτοφυή και δεν είναι εύκολο να τα αντικαταστήσουμε.Ας δούμε τώρα πως συλλέγουμε τη ρίγανη η καλύτερη εποχή είναι η εποχή της ανθοφορίας, κόβουμε τα ανθισμένα κλωνάρια περίπου 30 με 35 εκατοστά μέγεθος τα κάνουμε ματσάκια -όχι πολύ παχιά περίπου 4 με 5 εκατοστά τα δένουμε χαμηλά στη βάση τους και τα κρεμάμε ανάποδα σε σκιερό μέρος να ξηραθούν.
Περιμένουμε μέχρι να ξεραθούν τελείως και τρίβουμε με το χέρι τα φύλλα και τους ανθούς-όχι με το μίξερ όπως έχω δει να γίνεται τώρα τελευταία που τρίβεται μαζί και το κοτσάνι- μόλις την τρίψουμε την αποθηκεύουμε σε γυάλινο σκουρόχρωμο βάζο και την φυλάσσουμε σε σκοτεινό-ξηρό μέρος για δύο το πολύ χρόνια.
Και μην ξεχνάμε: η άγρια ρίγανη είναι μία από εκείνες τις σπάνιες ουσίες που το λάδι της έχει τη δύναμη να μας δώσει συνεπή θετικά αποτελέσματα αν μια λοίμωξη αναπτυχθεί.
ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΙΓΑΝΗΣ
Για παθήσεις του αναπνευστικού (φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα, ιγμορίτιδα, λαρυγγίτιδα, γρίπη, κοινό κρυολόγημα, ξερόβηχα, τσιγαρόβηχα, άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα κ.α.) μπορούμε να πάρουμε το ριγανέλαιο με τους δύο παραπάνω τρόπους, αλλά είναι πιο αποτελεσματικό αν το πάρουμε μέσα σε ένα τσάι. Σε μια κούπα τσάι όταν είναι σε θερμοκρασία που μπορούμε να το πιούμε, ρίχνουμε μια σταγόνα μέσα στο τσάι και προσπαθούμε να ρουφήξουμε. Από την θερμοκρασία απελευθερώνονται τα αιθέρια, εισχωρούν μέσα στην μύτη και στον λάρυγγα, σκοτώνοντας τα μικρόβια και λιώνοντας τα ιγμόρεια, πράγμα που είναι πολύ δυσάρεστο και ενοχλητικό εκείνη την στιγμή αλλά μετά αρχίζει η καταρροή όπου μας ανακουφίζει. Αν τελικά δεν καταφέρουμε να το πιούμε έτσι, ρίχνουμε το τσάι με το ριγανέλαιο λίγο λίγο σε φλιτζανάκι του καφέ και το πίνουμε όλο σε σφηνάκια. Μπορούμε να κάνουμε και εισπνοές σε ένα μπολ με βραστό νερό, 2 – 3 σταγόνες ριγανέλαιο και μια πετσέτα από πάνω (εισπνοές και με την μύτη και με το στόμα).
Όταν έχουμε έστω και μια από τις παραπάνω παθήσεις κάνουμε την θεραπεία για 20 μέρες (μπορούμε να συνδυάζουμε τους τρόπους λήψεις του ριγανέλαιου), σταματάμε για πέντε μέρες και αν είναι απαραίτητο συνεχίζουμε για άλλες είκοσι, σταματάμε για πέντε κ.ο.κ. Ως συνήθως στις παθήσεις στομάχου εντέρου δεν φτάνει ένα 20ήμερο αλλά ίσως να χρειαστεί να γίνει θεραπεία μέχρι και ένα χρόνο ανάλογα με την κατάσταση του προβλήματος.
Το ριγανέλαιο είναι επίσης λιποδιαλυτής, καθαρκτικό του ήπατος και του αίματος (χοληστερίνη, δερματίτιδες, ψωρίαση, εκζέματα, ακμή), μειώνει το ζάχαρο, καταπολεμά την προστατίτιδα και έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να εξουδετερώσει καρκινικά κύτταρα όπως αυτά του προστάτη. Σε συνδυασμό με άλλα αιθέρια έλαια κατάλληλα για την κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζει αρθριτικούς, ρευματικούς και μυϊκούς πόνους, αυχενικά και τενοντίτιδες. Καταπολεμά αποτελεσματικά και άμεσα τους μύκητες στα νύχια και στο δέρμα, ουλίτιδες και πληγές στο στόμα.
Για τους μύκητες στο δέρμα το αλείφουμε αραιωμένο μέσα σε λίγο λαδάκι (π.χ. αμυγδαλέλαιο, baby oil). Εάν νιώσουμε έναν κνησμό ή τσούξιμο είναι καλό. Για τις ονυχομυκητιάσεις, αφού λιμάρουμε και καθαρίσουμε την περιοχή, εφαρμόζουμε μια σταγόνα απευθείας στο νύχι έως και 10 φορές την ημέρα – προσοχή, όχι γύρω από το νύχι. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα εμφανή, όμως ολοκλήρωση της θεραπείας θα πάρει χρόνο ανάλογα με την κατάσταση του μύκητα.
Για τις ουλίτιδες και τις πληγής στο στόμα βουρτσίζουμε τα δόντια μας, 3 φορές την ημέρα, με μία σταγόνα ριγανέλαιο πάνω στην οδοντόβουρτσα με τον ήδη υπάρχον αφρό που έχουμε δημιουργήσει πιο μπροστά με την οδοντόκρεμα (βουρτσίζουμε και κρατάμε τον αφρό στο στόμα).
Το ριγανέλαιο είναι ωφέλιμο για τα ζώα και τα φυτά. Αντιμετωπίζει και τους μύκητες και τα παράσιτα των φυτών. Είναι κατάλληλο για βιολογικούς ψεκασμούς στα κηπευτικά. Αποτελεσματικό στην καταπολέμηση του δάκου της ελιάς. Αραιώνεται μέσα σε βότκα και ραντίζουμε. Υπάρχει για αυτήν την περίπτωση και το γαλάκτωμα ρίγανης που αραιώνεται μέσα σε νερό και είναι πιο συμφέρων οικονομικά. Αντιμετωπίζει τους ψήλους των ζώων ψεκάζοντας ή λούζοντάς τα, αλλά και τα ενδοπαράσιτά τους με ιδικό παρασκεύασμα στην τροφή τους.
Αν θέλουμε να προστατέψουμε τον εαυτό μας από ένα πιθανό κρυολόγημα ή μια ίωση μπορούμε να παίρνουμε 1 – 2 σταγόνες το πρωί. Αν μας πειράζει κάποια τροφή π.χ. όσπρια, παίρνουμε 1 – 2 ώρες πριν ή / και 1 – 2 ώρες μετά το φαγητό για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες και ενοχλητικές καταστάσεις.
Χρήσιμη συμβουλή για τις γυναίκες που από την φύση τους έχουν θέμα με τον σίδηρό τους, να παίρνουν το ριγανέλαιο 1 – 2 ώρες πριν ή μετά το φαγητό για να προλάβει ο οργανισμός να κάνει αφομοίωση του σιδήρου από τις τροφές μια και αυτό είναι το μοναδικό μειονέκτημα του ριγανέλαιου, ότι κάνει κατακράτηση σιδήρου. Ένα πορτοκάλι βοηθάει σε αυτήν την περίπτωση.
Δεν πίνετε από παιδιά , μόνο εισπνέεται.
Δεν πίνεται από εγκύους.
Για αγορά κάντε κλικ εδώ: Αγορά